کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شستا در مسیر شفافیت و سودآوری؛ تحول در بزرگترین هلدینگ اقتصادی کشور

17 مرداد 1403 ساعت 12:13

بررسی وضعیت بورسی شستا و آینده‌نگری درباره آن؛ تشریح ابعاد پذیرش بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان در بورس؛ تبیین رشد شاخص‌های مالی هلدینگ‌ها و شرکت‌های وابسته؛ شفافیت 97 درصدی شستا به استناد گزارشات قانونی است.


 
 
 
به گزارش شستارسانه، نشست خبری عارف نوروزی، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به مناسبت روز خبرنگار، بعدازظهر روز دوشنبه (15 مرداد) با حضور اهالی رسانه و نمایندگان خبرگزاری‌ها، شبکه‌های اطلاع‌رسانی و سایت‌های تخصصی در محل ستاد شستا برگزار شد.
در ابتدای این نشست، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: امروز به چند دلیل در خدمت شما هستم که یکی از آنها تقدیر از جایگاه خبرنگاری و اطلاع‌رسانی است. خبرنگاران پیش‌قراولان قافله توسعه فرهنگ، اقتصاد و صنعت در هر جامعه‌ای هستند و نقش‌آفرینان عرصه شفاف‌سازی در همه ابعاد حکمرانی. شما مشعلداران آگاهی مردم در عرصه‌های مختلف هستید. مایه مباهات بنده است که روز خبرنگار را به همه کسانی که در این عرصه پرچالش به نقش‌آفرینی مشغولند، تبریک و تهنیت عرض کنم.
روند بورسی شستا به زودی متحول خواهد شد
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی سپس به تحولات اخیر بورس اشاره کرد و افزود: نکته بعدی شرایط خاصی است که هم از جهت داخلی و هم از بُعد بین‌المللی باعث کاهش ارزش سهام در بازار بورس شده است. بنده به سهم خودم به عنوان یک شخصیت حقوقیِ فعال در این بازار از شما انتظار دارم که هم ذهن مردم و هم اذهان فعالان این بازار را در این مورد که شرایط فعلی گذراست و به زودی روند مثبت بورس مجدداً آغاز خواهد شد، روشن کنید.
نوروزی تصریح کرد: شستا به عنوان مجموعه‌ای که حدود 10 درصد از بازار سرمایه را در اختیار دارد، تحت تأثیر شرایط اخیر با افت قیمت سهام مواجه شده و امروز آنچه از شستا و هلدینگ‌های وابسته به آن به عنوان قیمت در تابلوی بورس دیده می‌شود، بسیار پایین‌تر از ارزش واقعی مجموعه است و به قول متخصصان بورس، الان وقت خرید سهام است؛ نه فروش آن.
مدیرعامل شستا افزود: به عنوان مثال در حال حاضر ارزش دلاری سهم شستا و هلدینگ‌های وابسته‌اش، یک سوم قیمت واقعی آن است. این در حالی است که در نیمه دوم سالِ گذشته در هلدینگ‌های 14گانه وابسته به شستا اتفاقات خوبی رخ داد که منجر به افزایش قابل توجه بهره‌وری و تأمین سود مورد انتظار سهامداران شد. بنابراین می‌خواهم از این طریق به همه کسانی که با سهام شستا سروکار دارند، عرض کنم با برطرف شدن مسائل فعلی، به زودی بازار برخواهد گشت و فروشندگانِ امروز، قطعاً متضرر خواهند شد.
بورسی شدن بزرگترین پالایشگاه گازی جهان
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در ادامه به موضوع پذیرش شرکت نفت ستاره خلیج فارس در بورس اشاره کرد و گفت: دلیل بعدی که بنده به خاطر آن در خدمت شما هستم، توضیح درباره خبر مسرت‌بخش پذیرش شرکت نفت ستاره خلیج فارس در بورس است. درباره اهمیت این شرکت همین نکته کافی است که این شرکت یکی از بزرگترین دارایی‌هایی است که تا امروز وارد بازار سرمایه شده است و اطلاع‌رسانی شما درباره ابعاد مختلف عملکرد این شرکت می‌تواند برای عموم مردم و به ویژه فعالان بازارِ سرمایه مفید و موثر باشد.
نوروزی تصریح کرد: شرکت ستاره خلیج فارس 49 درصد سهامش متعلق به گروه نفت، گاز و پتروشیمی تامین است که از هلدینگ‌های وابسته به شستاست. این شرکت در سال 1385 تاسیس شده و در حال حاضر تولیدکننده محصولات راهبردی مهمی است. ستاره خلیج فارس در حال حاضر با تولید روزانه 45 میلیون لیتر بنزین، 40 درصد بنزین کشور را تولید می‌کند. این شرکت همچنین تولید کننده روزانه 12 میلیون لیتر گازوییل و نیز تولیدکننده سوخت جت است و تولیدات آن مجموعاً سالانه حدود 14 میلیارد دلار صرفه‌جویی برای کشور به دنبال دارد.
وی افزود: سرمایه‌گذاری اولیه شرکت ستاره خلیج فارس 4/3 میلیارد دلار بوده و ارزش امروز بازارش به مراتب بیشتر از ارزش سرمایه‌گذاری اولیه خواهد بود که به زودی در بورس اعلام خواهد شد. اشتغال مستقیم این شرکت 4 هزار نفر و اشتغال غیرمستقیم آن حدود 17 هزار نفر است. ستاره خلیج فارس بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیاست و بورسی شدن شرکت نفت ستاره خلیج فارس قطعاً یک دستاورد بزرگ در مسیر مردمی کردن اقتصاد است.
نوروزی ادامه داد: دستور بورسی شدن ستاره خلیج فارس در سال 97 به وسیله رئیس جمهور وقت صادر شد که به دلیل اختلافاتی که در حوزه ارزی بین بانک مرکزی و وزارت نفت درباره این شرکت وجود داشت، پذیرش آن در بورس به تعویق افتاد. در ماه‌های اخیر این اختلافات در مسیر حل و رفع قرار گرفت و با رفع شدن ابهامات ارزی، زمینه بورسی شدن شرکت نفت ستاره خلیج فارس فراهم شد. طبیعتاً وجود چنین سرمایه بزرگی در بازار سرمایه وزن شستا و هلدینگ‌های وابسته به آن را در بورس افزایش داده و باعث خواهد شد که ارزش سهام شستا در بازار سرمایه پس از این پذیرش، حداقل دوبرابر افزایش یابد.
شاخص‌های شستا رو به رشد است
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در ادامه به مثبت شدن روند شاخص‌های شستا اشاره کرد و گفت: تحقق درآمدهای عملیاتی شستا در سال 1402 معادل 279 هزار میلیارد تومان بوده و امسال برنامه‌ریزی کرده‌ایم که این رقم به 570 هزار میلیارد تومان بالغ شود که به این ترتیب درآمدزایی شستا در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود 104 درصد افزایش خواهد یافت. مسیر حرکت برای رسیدن به این هدف نیز کاملاً مهیا بوده و شاخص‌های سه ماهه اول امسال نشان می‌دهد اهداف فصل اول برنامه امسال، کاملاً محقق شده است.
نوروزی افزود: همچنین برنامه‌ریزی شده تا سود 53 هزار میلیارد تومانی سال گذشته به بیش از 200 هزار میلیارد تومان در سال جاری افزایش یابد و عملکرد سه ماهه اول امسال هم حرکت در مسیر این برنامه را تأیید می‌کند. بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده قرار است درآمد ارزی 1.8 میلیارد دلاری سال گذشته شستا در پایان امسال به 2.8 میلیارد دلار بالغ شود و سهم شستا در صادرات غیرنفتی کشور از 4 درصد در سال گذشته به 6 درصد در پایان امسال برسد.
مدیرعامل شستا تصریح کرد: در زمینه سرمایه‌گذاری که از اهم مسائل بنگاهداری است، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی رشد قابل توجهی داشته و برنامه‌ریزی شده سرمایه‌گذاری 40 هزار میلیارد تومانی شستا در سال گذشته در پروژه‌ها در پایان امسال با 275 درصد رشد به 159 هزار میلیارد تومان بالغ شود. شاخص‌های چهارماهه اول امسال نشان می‌دهد که طی این مدت 40 هزار میلیارد تومان از این سرمایه‌گذاری محقق شده است که معادل کل سرمایه‌گذاری سال گذشته است و در ماه‌های اخیر بالغ بر 26 هزار میلیارد تومان هم پروژه‌ها را به بهره‌برداری رسانده‌ایم.
همچنین شرکت‌هایی که سال گذشته افزایش سرمایه داشتند، 47 شرکت با 28.5 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری بودند که برنامه‌ریزی شده امسال به 87 شرکت با 63.5 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری افزایش یابند و این بدان معناست که امسال معادل 123.5 درصد رشد افزایش سرمایه‌گذاری خواهیم داشت که تا امروز، 50 درصد آن محقق شده است. همه اینها در حالی است که علاوه بر اینکه ما در ماه‌های اخیر افزایش تعداد نیروی انسانی نداشتیم، بلکه در مواردی برای افزایش بهره‌وری کاهش هم داشته‌ایم.
نوروزی افزود: یکی از مسیرهای افزایش سرمایه در شستا، اختصاص سهمی از سود است که امسال در هلدینگ‌های وابسته به شستا بیش از 70 درصد سود تقسیم نشده و 30 درصد بقیه به افزایش سرمایه اختصاص یافته است. همچنین تعداد پروژه‌های شستا سال گذشته 69 پروژه به ارزش 114 هزار میلیارد تومان بوده که برنامه‌ریزی کردیم امسال به 140 پروژه با سرمایه‌گذاری 190 هزار میلیارد تومان بالغ شود که 40 درصد آن هم، همین الان محقق شده است. از این میان 20 پروژه به ارزش 26 هزار میلیارد تومان و با بیش از 4 هزار نفر اشتغال‌زایی اخیراً افتتاح شدند.
شفافیت 97درصدی شستا بر اساس گزارشات قانونی
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران به مقوله شفافیت در شستا اشاره کرد و گفت: می‌گویند در هلدینگ‌های وابسته به شستا شفافیت کم است. گاهی هم از اصطلاح «حیاط خلوت» استفاده می‌کنند؛ در حالی که واقعیت‌های مستند امروز، چیز دیگری را نشان می‌دهند. از مجموع 276 شرکت وابسته به شستا 184 شرکت مدیریتی هستند که از این تعداد هم 76 شرکت بورسی‌اند. این بدان معناست که ما براساس مقررات بورس ملزم هستیم تمام اطلاعات این 76 شرکت را به طور کاملاً شفاف در سامانه بورس منتشر کنیم. بقیه شرکت‌های مدیریتی ما هم که بورسی نیستند، خودشان زیرمجموعه شرکت‌هایی هستند که آنها بورسی‌اند و ناگزیر اطلاعات همه آنها باید به طور شفاف بارگذاری شود. خودِ شستا هم که مادرِ همه شرکت‌های وابسته هست، بورسی است و طبعاً ریزِ اطلاعات همه زیرمجموعه آن باید کاملاً شفاف باشد.
نوروزی تصریح کرد: ما بهترین روش‌ها را برای ارتقای شفافیت در مجموعه شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به کار گرفته‌ایم. در حال حاضر از 184 شرکت مدیریتیِ ما، 97 درصد گزارشات مالی‌شان از نظر حسابرس مستقل و بازرس قانونی مقبول شده است و این به معنای نزدیک به 100 درصد شفافیت است. به جز این شیوه‌های نظارت قانونی، خود ما هم مستقلاً گزارشات مالی شرکت‌ها را بررسی می‌کنیم و کوچک‌ترین تخلف را برنمی‌تابیم. جالب است بدانید که از جمع شرکت‌های وابسته به شستا 30 شرکت در گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی، حتی یک بند هم گزارش نداشته‌اند. سال گذشته در گزارشات حسابرس مستقل و بازرس قانونی در همه شرکت‌های ما 1619 بند مطرح شده بود که این تعداد در گزارشات امسال به 810 بندِ کم اهمیت کاهش یافت. همه اینها نشان می‌دهد که ما واقعاً به شفافیت اعتقاد داریم و با تمام وجود به آن ادامه داده و اجازه استمرار کوچک‌ترین ابهام را نخواهیم داد. ما بحث‌های تولید و فروش همه شرکت‌ها را از جهات کمّی و کیفی بررسی می‌کنیم.
وی در ادامه افزود: حاشیه سود خالص شستا در سال گذشته 27 درصد بوده که برنامه امسال ما افزایش آن به 35 درصد است. حاشیه سود عملیاتی هم 30 درصد در سال پیش بوده که امسال 37 درصد برنامه‌ریزی کرده‌ایم. بنا داریم بازده حقوق صاحبان سهام را هم از 12 درصد پارسال به 19 درصد در پایان سال جاری برسانیم.
احقاق حقوق شستا و مختومه کردن صدها پرونده به نفع آن
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در ادامه به مقوله احقاق حقوق قانونی شستا پرداخت و گفت: شستا از 15 سال پیش 3699 پرونده مفتوح در مراجع قضایی داشت که ما ظرف ماه‌های اخیر 1200 فقره از این پرونده‌ها را به ارزش 11 هزار میلیارد تومان به نفع شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی مختومه کردیم. درمورد 2400 پرونده باقی مانده هم با جدیت در حال پیگیری برای احقاق حقوق شستا هستیم و با ریاست قوه قضاییه در این مورد پیگیری‌هایی داشته‌ایم که رویکرد مثبت ایشان و مجموعه قوه به حفاظت از حقوق بیمه‌پردازان در شستا، باعث امیدواری بسیار شده است.
نوروزی افزود: سال‌های متمادی پرونده‌های زیادی درباره مالیاتِ ابرازی شرکت‌ها و مالیاتِ تشخیصی برای آنها در جریان بوده که در این موارد هم شروع به شفاف‌سازی و حل و فصل پرونده‌ها کرده‌ایم. همین قدر اشاره کنم که اگر قرار بود در همه این پرونده‌ها ما محکوم و مجبور به پرداخت غرامت شویم، حتی کل سرمایه‌های شستا هم پاسخگوی آنها نبود و این نمودی از صیانت از سرمایه‌های بیمه‌پردازان در شستاست. تنها در دو شرکت رایتل و کشتیرانی، مواردی به ارزش 120 میلیون دلار را به نفع این دو شرکت حل و فصل کردیم.
برچیدن دفاتر مرکزی شرکت‌های شهرستانی از تهران
مدیرعامل شستا در ادامه افزود: یکی از اقدامات ما برچیدن دفاتر مرکزی تهران در مورد شرکت‌هایی است که محل فعالیت تولیدی آنها در استان‌ها و شهرستان‌های دیگر است. اینکه کار تولیدی در شهرستان انجام شود و دفتر مرکزی در تهران باشد، هیچ توجیه مدیریتی ندارد. ما برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پایان امسال 40 دفتر مرکزی را که محل تولید آنها در خارج از تهران است، جمع‌آوری کنیم که تا همین الان 20 دفتر را با 338 نفر نیروی انسانی از تهران خارج کرده و به محل فعالیت آنها انتقال داده‌ایم.
تولید 26 قلم محصول راهبردی در شستا
بسیار خوب. متن را بدون علامت نقل قول و با اعمال سایر اصلاحات ارائه می‌دهم:
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در ادامه در تشریح نقش و سهم شستا در اقتصاد کشور گفت: شستا در تولید 26 قلم محصول راهبردی کشور سهم دارد که در مواردی این سهم تا 40 درصد هم می‌رسد. اگر چنین مجموعه‌ای به درستی مدیریت شود، سرمایه‌گذاری‌های آن صحیح باشد و پروژه‌های آن به ثمر برسد، می‌تواند سهم قابل توجهی در افزایش کیفیتِ تولید، ارتقای بهره‌وری و کاهش قیمت تمام شده محصولات داشته باشد. همین الان کارخانه شستا در حال استحصال 442 کیلوگرم طلاست که برنامه‌ریزی کرده‌ایم این رقم را تا پایان امسال به یک تن برسانیم. در سیستان و بلوچستان و در کردستان در این مورد در حال فراهم کردن مقدمات فعالیت هستیم و با برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات انجام شده، تا آخر امسال 15 درصد طلای کشور را شستا تولید خواهد کرد. این پیشرفت‌ها می‌تواند روی سهامداران اصلی شستا که کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی هستند، تأثیر مثبتی داشته باشد.
وی افزود: مبنای همه فعالیت‌های توسعه‌ای ما یک قاعده کلی است: تصمیم‌گیری جمعی، اجرای فردی و نظارت سیستمی. ما برای اتقان در تصمیم‌گیری‌هایمان، 21 کمیته تخصصی در زمینه‌های مورد نیاز ایجاد کرده‌ایم که تصمیمات را در آنجا مطرح می‌کنیم تا از خرد جمعیِ متخصصان امر در تصمیم‌گیری‌ها بهره‌مند شویم و ضریب خطا را در این مورد کاهش دهیم. از نگاه بنده شستا این ظرفیت را دارد که سود آن هر سال دو برابر سال قبل باشد. این کار با نظارت سیستمی که ایجاد کرده‌ایم و با بستن همه گلوگاه‌های فساد که انجام داده‌ایم، امکان‌پذیر است.
پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در ادامه به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.
وی در پاسخ پرسشی درباره نهادینه کردن شفافیت در شستا گفت: ما برای تعمیق و نهادینه کردن شفاف‌سازی در شستا باید سامانه‌های به روز و فعالی داشته باشیم که همه اقدامات و عملکردهای شرکت‌ها را به وضوح و روشنی بازتاب دهند و در این مورد در حال برنامه ریزی هستیم. شورای اطلاع‌رسانی خوب و فعالی هم داریم که اعضای آن نیروهای متخصصی هستند که در این مسیر در حال برنامه‌ریزی و فعالیت هستند.
نوروزی در پاسخ پرسشی دیگر درباره “پروژه موم‌گیری در شرکت ایرانول” گفت: این پروژه را به نتیجه رساندیم که 180 هزار متر مکعب از محصولات تولیدی ایرانول را بهبود بخشیده و ارزآوری 38 میلیون دلاری برای کشور دارد.
خبرنگار دیگری درباره جوان‌سازی ناوگان کشتیرانی پرسید که مدیرعامل شستا پاسخ داد: برای رشد و توسعه شرکت کشتیرانی، برنامه‌های ویژه‌ای داریم. از جمله اینکه امسال 35 درصد از سود این شرکت را به بهبود همین مجموعه اختصاص دادیم و مذاکراتی هم برای بهره‌مندی از اعتبارات صندوق ذخیره ارزی برای جوان‌سازی ناوگان انجام داده‌ایم که بحمدالله موفق بوده و در گام اول 3 میلیارد دلار به این امر حیاتی اختصاص یافته تا در مرحله نخست عمر ناوگان را به 18 سال و در مرحله بعد به 9 سال کاهش دهیم.
خبرنگار دیگری درباره مولدسازی در شستا پرسید که نوروزی پاسخ داد: در بحث مولدسازی باید عرض کنم که ما در حال حاضر 573 پلاک با 24 میلیون متر مربع به ارزش 200 هزار میلیارد تومان در کشور در اختیار داریم که قابلیت مولدسازی دارند. در حال حاضر از این تعداد 153 پلاک با 5 میلیون متر مربع به ارزش 50 هزار میلیارد تومان را در دستور کار داریم و در حال مولدسازی آنها هستیم. همچنین شستا در تهران دارای 400 مکان است که همه آنها قابل تجمیع در یک مکان هستند تا در سوخت، زمان و نیروی انسانی صرفه‌جویی شود و ارتباطات شرکت‌ها با مجموعه هم تقویت شود.
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در پاسخ خبرنگاری که از اقلام صادراتی شستا پرسید، گفت: اقلام صادراتی ما شامل سیمان، انواع دارو، لاستیک، محصولات پتروشیمی، انواع روغن‌های صنعتی، محصولات فولادی، کلر، مواد غذایی و خدمات حمل و نقل دریایی و زمینی است.
خبرنگار دیگری از تعداد شرکت‌های زیان‌ده شستا پرسید که نوروزی گفت: مجموعه شرکت‌های زیان‌ده شستا، کمتر از 10 شرکت است که ما برنامه‌ریزی کرده‌ایم شرکت‌های زیر 100 میلیارد سود و 1000 میلیارد درآمد را در شستا نگه نداریم. در حال حاضر 58 شرکت را در دستور فروش داریم؛ 14 شرکت ادغام خواهند شد و 28 شرکت را هم منحل می‌کنیم. اینها شرکت‌های کوچکی هستند که ظرفیت فعال شدن توسط شستا را ندارند. ما بر اساس طرح اصلاح ساختار شستا درصدد حضور در فعالیت‌های بالادستی و اثرگذار هستیم و بنا داریم فعالیت‌هایی را که مردم می‌توانند انجام دهند، به مردم واگذار کنیم.
خبرنگار دیگری درباره ادعای فشار به شستا برای به کارگیری نیروهای مدیریتی پرسید که مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی گفت: انصافاً تا امروز هیچ فشاری از سوی دولت یا سایر اجزای آن در این مورد به بنده وارد نشده و البته من در بدو ورودم اعلام کردم که اساساً تسلیم چنین فشارهایی نخواهم شد. ما برای به کارگیری نیروهای مدیریتی هم بر اساس مقررات بورس، ساختار قانونی و کمیته انتصابات داریم و هم ملاک‌های تخصصی خودمان را تدوین کرده و بر همین اساس عمل می‌کنیم.
مدیرعامل شستا در پاسخِ خبرنگار دیگری که درباره اقدامات شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در زمینه گزارش تحقیق و تفحص مجلس پرسید، گفت: تحقیق و تفحص مربوط به سال‌های 1392 تا پایان 1399 بود که قبل از انتشار گزارش آن، در موارد زیادی از تخلفات با پیگیری شستا پرونده قضایی تشکیل شده بود. ما از همان ابتدای انتشار گزارش، کمیته ویژه پیگیری گزارش تحقیق و تفحص را در خودِ مجموعه تشکیل دادیم. در همین چارچوب 16 میلیون دلار از اموال مجموعه را که به صورت ارزی رفته بود، با پیگیری‌های قضایی و صدور احکام مناسب برگرداندیم. همین الان هم درباره 15 میلیون دلار که تخلف یکی دیگر از شرکت‌ها در قالب همان گزارش تحقیق و تفحص بوده، در حال پیگیری هستیم. به همه بیمه‌پردازان، کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی اطمینان خاطر می‌دهیم که ریالی از تخلفات بدون پیگیری نخواهد ماند. همچنین به صورت دوره‌ای هم از پیگیری تخلفات و نتایج آن به مجلس شورای اسلامی گزارش می‌دهیم.
انتهای پیام/


کد مطلب: 1602

آدرس مطلب :
https://www.sedayesanatgar.ir/news/1602/شستا-مسیر-شفافیت-سودآوری-تحول-بزرگترین-هلدینگ-اقتصادی-کشور

صدای صنعتگر
  https://www.sedayesanatgar.ir