رئیس فراکسیون نظارت بر نفت ، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی بر لزوم فرهنگسازی در مصرف بهینه گاز تأکید کرد و افزود: تجهیزات قدیمی و ناکارآمد در مدیریت مصرف مشکلساز است.
به گزارش صدای صنعتگر، اعضای فراکسیون نظارت بر نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی به ریاست زینب قیصری، صبح امروز (دوشنبه، ۱۷ آبان) از مجتمع پالایشگاهی و ذخیرهسازی گاز طبیعی سراجه قم و طرح توسعه فاز پالایشی این مجموعه بازدید کردند.
در این بازدید علاءالدین بروجردی،فاطمه جراره و محمد پاکمهر، اعضای هیأت رئیسه فراکسیون و نمایندگان مجلس، به همراه حمید ایزدی، مدیر تولید نفت و گاز مناطق مرکزی، پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران و جمعی از مسئولان دولتی و استانی حضور داشتند.
زینب قیصری، رئیس فراکسیون نظارت بر نفت، گاز و پتروشیمی، نشست با مدیران این مجتمع و مسئولان مربوطه گفت: اهداف ما در این فراکسیون، نظارت، برنامهریزی و کمک به رفع چالشهای بخش انرژی کشور است. ناترازی انرژی از سال ۱۳۹۱ آغاز شد و نسبت به آن هشدارهای متعددی داده شد، اما نسبت به این موضوع بیتوجهی صورت گرفت اما اکنون نباید به دنبال مقصر باشیم؛ باید از همین حالا قوانین و تکالیف را به صورت دقیق اجرایی کنیم.
قیصری با بیان اینکه در برنامه هفتم برای ذخیره سازی ۱۲۰ میلیون متر مکعب هدف گذاری شده و برای تحقق آن باید برنامه ریزی کنیم، ادامه داد: مجلس در تلاش است سازمانی با عنوان بهینهسازی انرژی زیر نظر رئیسجمهور تشکیل دهد. همچنین در جلسه اخیر با وزرای نفت و نیرو، بسته سیاستی مناسبی ارائه شد که امیدواریم مشکلات موجود رفع شوند.
رئیس فراکسیون نظارت بر نفت و گاز بر لزوم فرهنگسازی در مصرف بهینه گاز تأکید کرد و افزود: تجهیزات قدیمی و ناکارآمد در مدیریت مصرف مشکلساز است. استفاده از بخاریهای کم مصرف و رعایت مبحث ۱۹ کنترل ساختمان باید جدی گرفته شود همچنین رسانهها، بهویژه صدا و سیما، نقش کلیدی در فرهنگسازی مصرف انرژی دارند.
حمید ایزدی، مدیر تولید نفت ایران ضمن ارائه گزارشی از وضعیت میادین گازی کشور، میزان تولید و برنامههای توسعهای گفت: طرح ذخیرهسازی گاز با هدف تأمین پایدار گاز کشور و مدیریت بحرانهای احتمالی اجرا میشود. در شرکت نفت مرکزی، دو مخزن فعال ذخیرهسازی داریم که در ۸ ماه گرم سال گاز را تزریق و ذخیره میکنیم و در ۴ ماه سرد سال برداشت انجام میشود.
ایزدی افزود: در مرکز سراجه، ۹ میلیون متر مکعب گاز برداشت میشود و در مخزن شوریجه ۱۶ میلیون متر مکعب گاز به استانهای شمال شرق کشور توزیع میگردد. برنامه ذخیرهسازی گاز در میدان سراجه تا یک میلیارد و ۲۵۰ متر مکعب طراحی شده که حدود۹۹ درصد ظرفیت آن ذخیره سازی صورت گرفته که معادل یک میلیارد و ۲۲۰ میلیون متر مکعب، است. همچنین ظرفیت میدان ذخیره سازی شویجه ۲ میلیارد و نیم متر مکعب است که معادل ۸۲ درصد آن نیز ذخیره سازی صورت گرفته است و لذا مشکلی در تامین گاز نداریم.
وی همچنین به اهمیت پروژه فشارافزایی در مناطق مرکزی ایران اشاره کرد و گفت: این پروژه یکی از مهمترین اقدامات برای تأمین امنیت انرژی است. تمام ابعاد تولید، ذخیرهسازی و نگهداری در حال پیشرفت است و افق روشنی برای افزایش تولید داریم.
پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، نیز با اشاره به آمار تولید گاز به تحویل ۸۷۲ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری، گفت: ۷۴ درصد از این مقدار در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.شنبه (۱۵ دی) ۸۷۲ میلیون مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری تزریق شده است، از این مقدار ۶۴۹ میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به اینکه ۷۴ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافته است، افزود: با توجه به افزایش برودت هوای امسال نسبت به پارسال، مقدار مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری در روز گذشته ۲۹ درصد نسبت به روز مشابه پارسال افزایش داشته است.ناترازی انرژی ناشی از کمبود تولید نیست، بلکه به دلیل مصرف نادرست است که بر روی آن کنترلی صورت نمیگیرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران تأکید کرد: مصرف بیرویه گاز به دلیل ارزان بودن و نبود عوامل بازدارنده است. کنترل مصرف نیازمند همراهی مردم و فرهنگسازی است. همانگونه که با درخواست رئیس جمهور مبنی بر کاهش ۲ درجهای دمای خانهها مصارف غیرضروری با مدیریت صحیح کاهش یافته و از پیکهای مصرف عبور کردهایم.
خضرایی با تاکید بر اینکه مدیریت مصرف با تولید گاز رقابت میکند، افزود: تمام مصارف کشور از جمله مصارف خانگی، نیروگاهها و صنعت به گاز متصل است اما تناسبی میان تولید و مصرف نیست. وزارت نفت به دنبال رفع ناترازی و کمبود انرژی است اما تحقق این برنامهها نیاز به تصمیم کلی تر است.
گفتنی است، پروژه ذخیرهسازی گاز طبیعی برای اولین بار در کشور و در سطح خاورمیانه و میان کشورهای عضو اوپک، در منطقه عملیاتی سراجه قم احداث شده است. این پروژه با ظرفیت ذخیرهسازی یک و نیم میلیارد مترمکعب گاز، بهدلیل نزدیکی به مناطق پرجمعیت کشور از جمله شهرهای تهران و قم و همچنین مجاورت با خط لوله سراسری گاز پنجم تهران، از اهمیت راهبردی ویژهای برخوردار است. میدان ذخیرهسازی گاز سراجه میتواند پشتیبانی مطمئنی برای جبران ناترازی و تأمین بخشی از کمبود گاز در روزهای اوج مصرف زمستانی و شرایط بحرانی فراهم کند.
پایان پیام