کد مطلب : ۱۳۲۷
plusresetminus
واریس، شایعترین بیماری عروقی انسان است که در سیاهرگ‌های سطحی رخ می دهد. رگهای واریسی دراز، پر پیچ و خم و بزرگ شده هستند. به باور عموم این بیماری فقط در عروق پشت پا رخ می دهد اما این مورد صحیح نیست. در نوشتار حاضر شما با واریس، علائم و انواع آن آشنا خواهید شد.
واریس چیست؟ علائم و انواع آن

 

  •  

واریس چیست؟

واریس گشاد شدن و یا متورم شدن سیاهرگ های بدن بخصوص پاها می باشد که باعث می شود دریچه های ورود و خروج در زمان پمپاژ خون به طور کامل بسته نشود و خون برگشت داده شود. در این صورت سیاهرگ ها متورم شده وحالت پر پیچی ایجاد شود.
در ابتدا ممکن است فرد فقط احساس درد خفیف و خستگی داشته باشد اما رفته رفته این درد می تواند گسترده تر شود و عوارض بدتری به دنبال داشته باشد. همه رگ‌های واریسی چه دردناک و چه بدون درد، در گردش جریان خون اشکال ایجاد می‌کنند و حتی گاهی می توانند نهایتا موجب ترمبوز یا زخم واریسی شوند. بی توجهی به درمان واریس می تواند باعث گسترش سریع آن شود و لازم به ذکر است هرگز به صورت خودبخودی درمان نمی شود.

انواع واریس

باور عموم به این صورت است که واریس فقط در پشت ساق پا رخ می دهد اما در واقعیت واریس می تواند سیاهرگ های بخش های مختلفی از بدن را درگیر کند. به عنوان مثال می توان از موارد زیر نامبرد:
  • واریس مری
    واریس بیضه در مردان
    واریس رحم و تخمدان در زنان
    واریس معده
    واریس دست
انواع اشکال بروز واریس نیز به صورت زیر است:
  • واریس عنکبوتی
    واریس سیاهرگ صافن بزرگ: نارسایی که در سیاهرگ ناحیه ران رخ می دهد.
    واریس متوسط
    واریس شدید
    واریس شبکه ای: مانند شبکه در سطح پوست ظاهر می شود. عروق معمولن ضخیم تراند و به رنگ های قرمز، سبز و بنفشدیده می شود.
علائم واریس

علائم واریس

واریس ممکن است هیچ دردی ایجاد نکند. علائمی که ممکن است در اثر بیماری واریس ایجاد شود عبارتند از:
  • رگ هایی که به رنگ بنفش تیره یا به رنگ آبی هستند.
    رگ هایی پیچ خورده و برجسته؛ مانند سیم دیده میشوند.
علائم مراحل شدیدتر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
 
  • احساس درد یا سنگینی در پاها
    سوزش ، لرزش ، گرفتگی عضلات و تورم در ساق و مچ پا
    درد بعد از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
    خارش در محدوده رگ ها
    تغییر رنگ پوست در اطراف رگ های واریسی
رگ های عنکبوتی و رگ های واریسی: اغلب مردم این دو اصطلاح را به یک معنا به‌کار می‌برند، ولی این دو ناراحتی پوستی، کاملا از هم متمایزند. دلیل ابتلا به آنها شاید یکسان باشد، ولی شکل ظاهری‌شان با یکدیگر فرق دارد.رگ های عنکبوتی شبیه رگهای واریسی، اما کوچکتر هستند، نزدیک به سطح پوست یافت می شوند و اغلب قرمز یا آبی هستند. اندازه آنها متفاوت است و غالباً شبیه تار عنکبوت هستند.

دلایل واریس

ه بقیه بافت های بدن منتقل می کنند ، و سیاهرگ ها خون را از بقیه بدن به قلب باز می گردانند. برای بازگشت خون به قلب شما ، رگهای موجود در پاها باید در برابر نیروی جاذبه کار کنند.
سه عامل در بازگشت خون به قلب نقش مهمی دارند:
  • انقباضات عضلانی در پاها که به عنوان پمپ عمل می کنند.
    دیواره های الاستیک عروق کمک می کند تا خون به قلب بازگردد.
    دریچه های ریزی در سیاهرگ ها باز می شوند که خون به سمت قلب جریان می یابد و از بازگشت خون به سمت عقب جلوگیری می کند. اگر این دریچه ها ضعیف یا آسیب دیده باشند ، خون می تواند به سمت عقب جریان یابد و در رگ جمع شود و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی رگ ها شود.
آسیب به عملکرد هر کدام از عوامل می تواند بازگشت خون را دچار مشکل کنند. و در صورت مشکل در بازگشت خون، در نقاط مختلف بدن بخصوص پا ها رگ های واریسی ایجاد می شود.

عکس واریس پا

در تصویر زیر شما عکس واریس پا و نحوه نمود آن در ران و ساق پا را مشاهده میکنید:
انواع واریس

عوامل خطر

این ریسک فاکتورها یا عوامل خطر، احتمال ابتلا به واریس را افزایش می دهد:
  • سن: خطر واریس با افزایش سن افزایش می یابد. پیری باعث سایش و پارگی دریچه های سیاهرگ شده که سرانجام این سایش باعث می شود دریچه ها نتوانند خون را به سمت قلب هدایت کنند و مجدداً خون در رگ ها جمع شود.
    جنسیت: احتمال ابتلا به این بیماری در زنان بیشتر است. درمان های هورمونی مانند قرص های ضد بارداری ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد.
    بارداری: در دوران بارداری ، حجم خون در بدن مادر افزایش می یابد. این تغییر به دلیل حمایت ازرشد جنین اتفاق می افتد ، اما همچنین می تواند موجب بزرگ شدن رگ های پا شوند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری نیز ممکن است نقش داشته باشد.
    سابقه خانوادگی: اگر سایر اعضای خانواده واریس داشته باشند ، احتمال ابتلا افزایش می یابد.
    چاقی: اضافه وزن فشار بیشتری به رگ ها وارد می کند.
    ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی: اگر مدت طولانی در وضعیت یکسان قرار بگیرید ، جریان خون دچار مشکل می شود.

عوارض واریس

عوارض واریس، گرچه نادر است ، می تواند شامل موارد زیر باشد:
  • زخم: زخم های دردناک روی پوست در نزدیکی واریس ، به خصوص در نزدیکی مچ پا ممکن است ایجاد شود.
    لخته شدن خون: در صورت بزرگ شدن عروق پا، پای آسیب دیده ممکن است دردناک و متورم شود. هرگونه درد مداوم در پا یا تورم نیاز به مراقبت پزشکی دارد زیرا ممکن است نشان دهنده لخته شدن خون باشد، وضعیتی که از نظر پزشکی به عنوان ترومبوفلبیت شناخته می شود.
    خون ریزی: بعضی اوقات ممکن است رگ های نزدیک به پوست پاره شوند. ممکن است خونریزی خفیف باشد ولی هر خونریزی مهم است.
درمان واریس

درمان واریس

در صورت نیاز به درمان ، پزشک شما ممکن است ابتدا از جوراب های فشاری که با عنوان جوراب واریس شناخته می شود ، ورزش منظم و بالا نگه داشتن اندام مبتلا در هنگام استراحت استفاده کند.
اگر واریس باعث درد یا ناراحتی فرد شود یا عوارضی ایجاد کند ، از چند طریق قابل درمان است. متداول ترین گزینه های درمانی شامل موارد زیر است:
  • اسکلروتراپی : در این روش با تزریق محلولی به رگ سبب از بین رفتن آن و درمان رگ های واریسی پر پیچ و خم و با عود مکرر می شود این روش به صورت سرپایی بوده و انجام آن بسیار ساده تر و کم هزینه تر از جراحی واریس است. پس از تزریق، به سرعت بانداژ رگ انجام می شود که باعث می شود کبودی و سایر عوارض به حداقل برسد.
    جراحی واریس: رگهای آسیب دیده جراحی و برداشته می شوند.
    لیگاسیون و استریپینگ: یکی دیگر از روش های درمان واریس پا روش برش و بستن رگ واریسی است.
    درمان واریس با RF: در این روش پزشک با یک میله وارد رگ خونی میکند و امواج فراصوت آزاد می کند. این امواج باعث گرم شدن، فروپاشی دیواره های آن و بسته شدن آن به طور کامل می شود.
    درمان واریس با لیزر: EVLA روشی جدید در درمان سیاهرگ های واریسی بدون نیاز به جراحی است. در این روش سیاهرگ های واریسی به جای مسدود و خارج شدن به وسیله لیزر سوزانده می شوند.
    فیزیوتراپی در درمان واریس: روشهای درمانی فیزیوتراپی برای حل عوارض و درد های ناشی از واریس کاملا موثر است.
جوراب واریس

جوراب واریس

استفاده از جوراب واریس به منظور بهبود عملکرد گردش خون در پا می باشد. این جوراب های کشی رگ های پا را در فشار قرار داده و خون را مجبور می کنند در صورت بسته بودن مسیر پیش رویشان، راه های دیگری را برای عبور و بازگشت به قلب پیدا کنند. به این صورت از تجمع خون در قسمت های پایین تر جلوگیری می شود.

درمان خانگی واریس

هیچ راهی برای جلوگیری کامل از واریس وجود ندارد. اما بهبود گردش خون و تون عضلات ممکن است خطر ابتلا به واریس را کاهش دهد. درمان خانگی که شما می توانید برای درمان ناراحتی ناشی از واریس و یا پیشگیری از واریس در خانه انجام دهید شامل این موارد می باشد:
  • ورزش کردن
    کنترل وزن
    رژیم غذایی پر فیبر و کم نمک
    مصرف غذاهای سرشار از آنتی‌ اکسیدان
    اجتناب از پاشنه بلند و جوراب تنگ
    بالا نگه داشتن پا بعد از پیاده روی یا ایستادن مداوم: به این صورت که رو زمین دراز بکشید و پاهایتان را بالاتر از سطح بدن به عنوان مثال روی صندلی قرار دهید.
    حالت نشسته یا ایستاده خود را مرتباً تغییر دهید

پزشک متخصص درمان واریس در منزل

پزشک متخصص برای تشخیص و درمان واریس پا به معاینه متخصص قلب و عروق نیاز دارید. متخصص قلب و عروق انواع روش های تشخیصی را میشناسد و با توجه به علائم و نوع واریس روش های تشخیصی صحیح و درمان مناسب را به شما معرفی میکند. با تلاش تیم ما امکان ویزیت پزشک متخصص قلب و عروق برای درمان واریس در منزل محیا می باشد.
https://sedayesanatgar.ir/vdce.w8zbjh8xf9bij.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما